Kuinka valita painatus tekniikka t-paita-, huppari-, tai pelipaitatilaukselle omalla kuvalla, tekstillä tai logolla

Oletteko hankkimassa t-paidat, hupparit, pelipaidat tms. omalla painatuksella? Lämpösiirtopainatus, Silkkipainatus, Flex-painatus, Brodeeraus, Sublimaatiopainatus, Kuumasiirtokalvo jne… Vaihtoehtoja tuntuu olevan aivan liian monta. Miten ihmeessä pystyn löytämään sen oikean painatustavan juuri meidän tilaukselle? Varsinkin ensikertalaisille valinta voi toisinaan olla hankala ja miksei myös kokeneemmalle tilaajalla, jonka aikaisemman tilauksen lopputulos ei ehkä täysin vastannutkaan odotuksia.

Avaamme tässä vähän saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Oikea-painatus-silkkipainatus-sublimaatiopainatus-lämpösiirtopainatus-brodeeraus-t-paita-huppari-pelipaita-kevyttoppatakki-pipo

Kuvassa näkyy lähietäisyydeltä millaisen tuloksen silkkipainatus, sublimaatiopainatus, lämpösiirtopainatus ja brodeeraus jättävät.

Perinteinen Silkkipainatus ja Silkkipaino

Pieni huomautus. Luonnollinen silkki ei nykyisin liity mitenkään silkkipainoon. Silkkipainatuksessa tekstiiliin tuleva väri painetaan seulakankaan läpi ja nämä seulakankaat valmistettiin aikoinaan silkistä. Nykyisin silkki on korvattu usein polyesterillä.

Silkkipainatus on yksinkertaistettuna kuivunutta väriä kankaan päällä. Ensin valmistetaan painatuskehikko, jonka väliin kiinnitetään toivotun kuvion sisältävä seulakangas. Tämän jälkeen kehikko asetetaan vaikkapa t-paidan päälle. Sitten nestemäinen väri levitetään seulakankaalle, jonka läpi väri imeytyy tekstiiliin muodostaa siihen seulakankaan mukaisen kuvion. Kun väri on imeytynyt, painettu t-paita kuivatetaan esim. uunissa kuumuutta hyväksi käyttäen. Moderneissa silkkipainolaitteissa on myös vaihtoehtoisia kuivatustapoja. Mikäli painettavia värejä on useita, prosessi toistetaan yleensä jokaisen värin kohdalla.  

Silkkipainatuksen plussat:

 • Kun seulakangas on valmis, voidaan painaa hyvin paljon samanlaisen painatuksen omaavia tuotteita hyvin nopeasti ja edullisesti.
 • Seulakankaan valmistelu muistuttaa perinteisen valokuvan kehitystä pimiössä  ja siksi se mahdollistaa hyvin pienten yksityiskohtien painamista. Esim. pystytään painamaan puun oksia, ihmisten kasvoja yms. ilman taustaväritystä.
 • Koska usein väri imeytyy osittain kankaaseen, silkkipaino on usein varsin hyvin kulutusta kestävä painatustapa.

Silkkipainatuksen miinukset:

 • Seulakankaan tuottaminen vaatii jonkin verran etukäteisvalmisteluja ja siksi silkkipainon kulut ovat korkeammat mikäli painettavia tuotteita on vähän. Esim. alla 10 kappaletta. Silkkipainatus ei siis yleensä kulujen puolesta sovellu esim. nimien painamiseen, mikäli jokaiseen t-paitaan painetaan eri teksti.
 • Koska värit painetaan yksi kerrallaan, värien määrä on rajoitettu usein 8 väriin. Värien sävyjä pystytään tosin muuttamaan esim. seulakankaan kuvion tiheyttä muokkaamalla, joka lisää vaihtoehtoja selvästi ja samalla mahdollistaa esim. ns. ylimenoefektit tms.

Suosittuja tuotteita silkkipainatuksella:

Lämpösiirtopainatus, Kuumasiirtokalvo, Flex-painatus

Ohuesta kalvosta kankaan päällä käytetään montaa eri nimeä. Näitä nimiä ovat siis esim. väliotsikossa mainitut Lämpösiirtopainatus, Kuumasiirtokalvo, Flex-painatus. Tässä painatustekniikassa kyseessä on hieman tavallista tarraa muistuttava kalvo, johon erikoisvalmisteinen laite leikkaa toivotun kuvion. Tämän jälkeen kalvon ylimääräiset osat poistetaan ja kuvio (oma logo, teksti, numero tms.) painetaan kuumuutta ja prässiä hyväksi käyttäen vaikkapa pelipaitaan. Silkkipainatuksen lailla myös lämpösiirtopainatus on nykyään jo perinteiseksi luokiteltava painatustekniikka, sillä se on ollu käytössä jo kymmeniä vuosia. Painettavat kalvot ovat kuitenkin ajan myötä kehittyneet kestämään selvästi paremmin kulutusta ja myös muuttuneet ohuemmiksi, sekä venyvemmiksi lisäen painetun tuotteen käyttömukavuutta. Kalvopainatus voidaan toteuttaa joko yksivärisestä kalvosta laajasta värivalikoimasta, tai painamalla esim. jokin kuva valkoiseen kalvoon, joka mahdollistaa esim. valokuvien tms. hyvin moniväriset painatukset.  

Lämpösiirtopainatuksen plussat:

 • Pystytään toteuttamaan nopeasti ja edullisesti monia erilaisia painatuksia, kuten nimet, numerot jne… Siksi tämä painatustapa on hyvin suosittu urheiluvaatteissa, kuten pelipaidat, peliasut, verkkarit tms.
 • Pystytään toisinaan toteuttamaan sellaisia töitä, joissa painatusaineisto (esim. oma lähetetty kuva tai logo) ei ole kovinkaan laadukas.

Lämpösiirtopainatuksen miinukset:

 • Erittäin pienten yksityiskohtien painaminen on haastavaa, sillä edellä mainittua ylimääräistä kalvoa ei pystytä aina poistamaan. Näin ollen jotkut painatukset joudutaan toteuttamaan painamalla kuviota ympäröivän taustavärin, tai “kuplan” avulla.
 • Suuret kalvopainatukset (esim. täysikokoiset A4 tai A3) vaikuttavat painettavan kankaan joustavuuteen ja hengittävyyteen. Näin esim. pelipaitojen käyttömukavuus saattaa kärsiä.    

Suosittuja tuotteita lämpösiirtopainatuksella:

Sublimaatiopainatus

Sublimaatiopainatus tarkoittaa modernia yksilöintitapaa, jossa väri painetaan korkeassa lämpötilassa suoraan tekniseen-, tai sekoitekankaan sisään. Sekoitekangastuotteilla tarkoitetaan esim. pikeepaitaa, tai hupparia, jonka materiaalista vähintään 50% on teknistä kangasta kuten polyesteri. Sublimaatiopainatusta varten kankaan on oltava vaalea, sillä väri painetaan kankaan sisään ja näin esim. valkoinen ei näy mustasta. Tätä voidaan verrata esim. vesiväreihin. Painamalla sinistä keltaiseen värit sekoittuvat ja lopputuloksena on puolestaan vihreä sävy.    

Sublimaatiopainatus voidaan jakaa kahteen osaan. Ns. valmistuotteiden sublimaatiopainatukseen ja räätälöityihin sublimaatiotuotteisiin.

Valmistuotteet tarkoittavat ns. tavallisia vaatteita ja tekstiilejä, jotka ovat jo ommeltu esim. tekniseksi urheilupaidaksi. Sublimaatiopainatuksen käyttö valmistuotteissa on siis usein rajoitettu tiettyihin värimaailmoihin edellämainitun vesiväriesimerkin vuoksi .

Räätälöidyt sublimaatiotuotteet puolestaan ommellaan vaikkapa peliasuksi vasta painatuksen jälkeen ja painetus toteutetaan lähes aina ensin valkoiseen kankaaseen ennen ompelua. Tämä mohdollistaa käytännössä kaikki mahdolliset painatukset, jotka ovat graafisen sunnittelun kautta käytettävissä.

Sublimaatiotuotteiden plussat:

 • Vain mielikuvitus on rajana
 • Painatus kestää koko yksilöidyn tuotteen eliniän, sillä se on osa kangasta

Sublimaatiotuotteiden miinukset:

 • Toimitusaika usein muita painatustekniikoita pidempi
 • Tuotteiden sunnittelu saattaa olla työläistä ja siten nostaa kustannuksia varsinkin pienten tilausten kohdalla

Suosittuja tuotteita sublimaatiopainatuksella:

Brodeeraus

Brodeeraus on yksinkertaistettuna langalla toteutettua yksilöintiä, jossa toivottu kuvio ommellaan vaikkapa lippikseen, soft-shelliin, tai kevyttoppatakkiin. Tästä yksilöintitavasta voidaan myös käyttää termiä konekirjonta. Kuvio voidaan myös brodeerata kangasmerkkiin, joka kiinnitetään myöhemmin. Brodeeraus on myös oikeastaan ainoa yksilöintitapa tietyissä mainosvaatteissa ja mainostekstiileissä. Tästä parhaita esimerkkejä lienevät fleece-tuotteet ja usein myös kevyttoppatakit.

Brodeerauksen plussat:

 • Tyylikäs täysin omanlainen lopputulos ja usein laatuvaikutelma paranee.
 • Onnistuu myös niihin tuotteisiin, johon painatus ei ole vaihtoehto.

Brodeerauksen miinukset:

 • Pienet yksityiskohdat saattavat vääristyä graafiseen aineistoon verrattuna.
 • Brodeerausta ei pysty välttämättä toteuttamaan kaikkiin samoihin tuotteisiin ja niiden osiin kuin painatusta, sillä kankaat saattavat rikkoontua, tai menettää muotoaan.

Suosittuja tuotteita brodeerauksella:

Toivottavasti tämän kirjoituksen avulla sopivan yksilöintitavan valinta vähän helpottuu. Oli sitten tilauslistalla paidat omalla painatuksella, takit omalla logolla, pipot omalla tekstillä, tai  jokin muu yksilöity tekstiili Tiimipaita.fi:n valikoimasta.

Mikäli jotain lisäkysymyksiä ilmenee, asiakaspalvelumme auttaa teitä mielellään, joten otattehan rohkeasti yhteyttä täältä.

Eerik
tiimipaita.fi

TOP