Pelipaidat ja peliasut jatkuvassa muutostrendissä

Pelipaidat ja peliasut jatkuvassa muutostrendissä

Urheilukanavat näyttävät silloin tällöin historiaan jääneitä vanhoja urheiluotteluita joissa käytettävät peliasut tuovat väkisinkin hymyn naamalle. Jo 10 vuotta sitten käytetyt asut herättävät vähän hilpeyttä ja vaikuttavat aikansa eläneeltä, puhumattakaan esimerkiksi 80-luvun jalkapallopeleistä, jossa vaikkapa brassitaituri Sócrates pitkine säärineen syöttelee palloa pienissä shorsteissaan maalivahdin kanssa ilman suurempaa häirintää karvaajien toimesta.

Pelipaidat-painatuksella

Panzerin koripalloasuja vuosien varrelta


Sittemmin jalkapalloilijoiden housut ovat selvästi suurentuneet ja pelipaidatkin kokeneet monia muodonmuutoksia. Jotkut saattavat muistaa esimerkiksi Italian jalkapallomaajoukkueen tiukat pelipaidat 2000-luvun alkupuolella. Paitojen tiukkuutta perusteltiin ensin sillä, että kyseistä paitaa on vaikeampaa repiä ja tämä puolestaan auttaisi pelaajia kaksinkamppailutilanteissa. Sittemmin Italia vaihtoi kuitenkin takaisin perinteisempään paitamalliin ja koko aihe unohtui nopeasti. Tilastollisetkin todisteet kaksinkamppailuiden voitosta taisivat jäädä hämärän peittoon.

Trendikkyys ja peliasut

Myös trendikkyys ja jopa muoti ovat jatkuvasti vahvemmin esillä urheiluvaatteissa. Esimerkiksi tenniksen kokovalkoinen maailma on vaihtunut hyvin värikkäisiin kokonaisuuksiin ja varsinkin naisten puolella peliasun valinta tuntuu iltapäivälehtien urheilusivuilla olevan välillä tärkempää kuin itse ottelun lopputulos. Jopa perinteikkään Wimbledonin tennisturnauksen järjestäjät ovat joutuneet luopumaan tiukoista kokovalkoisista pukeutumiskoodeistaan.

 

Me tiimipaita.fi:llä seuraamme luonnollisesti näitä trendejä jo ammatillisistakin syistä ja pyrimme pysymään ajan tasalla. Viimeisimpänä suurena yllätyksenä meillekin oli koripalloliiga NBA:n joukkueiden siirtymien hihallisiin pelipaitoihin. Vastakohtana monet miesten lentopallojoukkueet ovat 2000-luvulla puolestaan siirtyneet kokeilleet hihattomia paitoja. Muistutetaan vielä, että lentopallopaidat ovat muutamassa vuosikymmenessä eläneet läpi jopa 3 muutostrendiä. Ensin lentopallopaidat olivat pitkähihaisia, sitten lyhythihaisia ja nykyään siis joissain tapauksissa hihattomia. Naisten lentopallon puolella peliasut ovat puolestaan pysyneet parin viimeisen vuosikymmenen aikana suhteellisen samanlaisina.

 

Tiimipaita.fi:n pääasiallinen urheiluvaatemerkki Panzeri on valmistanut urheiluvaatteita ja urheiluvarusteita jo yli 50 vuoden ajan, joten sen tuotevalikoimasta on vieläkin aistittavissaa 80-,90- ja 2000-luku.

Peliasut-painatuksella-lentopallo

Panzerin sublimaatiopainettuja peliasuja vuonna 2014

Pelipaidat ja painatus kehittyvät käsi kädessä

Paha on todellakin mennä veikkaamaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Myös paitojen painatus on kehittynyt ja tämä puolestaan lisää muuttujia entisestään. Nimittäin esim. sublimaatiopaintus on entistä helpommin harrastepelaajienkin saatavilla ja kyseisellä painatustekniikalla voidaan nykyään painattaa varsin kustannustehokkaasti lähes minkälaisia paitoja tahansa. Lämpösiirtotarroja voi puolestaan jokainen liimailla paitaan myös kotona. Se on tosin harrastekalustolla sen verran työläistä, että koko joukkueen peliasujen painatukset kannattaa todennäköisesti kuitenkin jättää ammattilaisten toteutettaviksi.

Miltä näyttävät pelipaidat painatuksella vuonna 2020?

Ne urheiluasujen tilaajat jotka suunnittelevat pelaavansa samoilla paidoilla pitkään, ottavat siis väkisinkin riskin joutuvansa tulevaisuudessa ainakin pienen naljailun kohteeksi. Tosin retro on nykaikana IN, eli ne 80-luvun pienet jalkapallopöksyt saattavat tehdä paluun pelikentille jo ihan lähiaikoina. Mm. pelipaitojen värimaailmassahan 80-luku on ollut näkyvissä jo pitkään.

 

Eipä muuta kuin suunnittelmaan sopivat peliasut ja pelipaidat omalla painatuksella! Eikä mitään painetta….. ;)

 

Eerik,

tiimipaita.fi

TOP